Co by jste měli vědět o školním stravování
Školní stravování je organizovaná služba, která je dotovaná státem, kde jsou stanovena přesná pravidla.
Školní stravování se řídí v těmito zákony a vyhláškami:
a/ Školský zákon 561/2004 Sb.
b/ Vyhláška 107/2005 o školním stravování
c/ Vyhláška 137/2004 o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
Obecné informace o školním stravování najdeme ve školském zákoně 561/2004, ale hlavně ve vyhlášce 107/2005 o školním stravování. Stát garantuje vyhláškou cenu oběda a také skladbu obědů (spotřební koš).
Z čeho se skládá cena oběda ve školním stravování?
1. Potraviny = cena surovin - rodiče hradí pouze náklady na potraviny.
2. Mzdová režie = platy pracovníků školního stravování - je hrazena státem.
3. Věcná režie = náklady na energie, topení, vybavení kuchyní, atd. - je hrazena zřizovatelem.
Dalším předpisem, který řídí provoz školní jídelny, je vyhláška 137/2004, která obsahuje hygienická pravidla, kterými se školní jídelny musí řídit. Bývají tak přísná, že prakticky omezují přípravu určitých jídel, nebo je úplně vylučují (jídla ze syrového masa a syrových vajec). Dále například musí být zvlášť lednice (mrazáky) na maso, zvlášť na vejce, zvlášť na zeleninu. Nástroje (např. nože) na maso musí být označeny a uloženy jinde než nástroje na zeleninu atd. Jídlo musí být od uvaření do 4 hodin vydáno nebo zlikvidováno a po celou dobu udržováno o teplotě mezi 68 – 72 ° C. I při přepravě nesmí teplota uvařeného jídla klesnout pod 60 ° C.
Spotřební koš je vlastně zjednodušení doporučených denních dávek potravin do deseti sledovaných komodit
Maso, Ryby, Mléko, Mléčné výrobky, Tuky, Cukry, Zelenina, Ovoce, Brambory, Luštěniny.
Ve spotřebním koši jsou cukry a tuky určeny maximálně (lze snížit), u ostatních je tolerance ± 25 %.
Množství luštěnin, ovoce a zeleniny lze navýšit i více nad horní hranici tolerance.
Poměr spotřeby rostlinných a živočišných tuků činí přibližně 1 : 1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu.
Podle množství komodit ve spotřebním koši se dá určit i pestrost jídelního lístku na jeden měsíc, tedy cca 22 stravných dnů
kuřecí maso 4x
ryby 2x
vepřové maso 4x
hovězí a jiné maso 5x
zeleninové bezmasé jídlo 2x
luštěniny 2x,
sladký pokrm max. 2x
vnitřnosti 1x
Přílohy k hlavním jídlům:
brambory 8x/ z toho bramborová kaše max. 2x/
těstoviny 4x
rýže 2x
houskový/vícezrnný knedlík max. 2x
bramborový knedlík 1x
luštěniny 2x
Polévky se mají preferovat zeleninové (alespoň 3x luštěninová), mléčné a další (alespoň 1x rybí, 1x drožďová) a vývary umírněně.
Spotřební koš se sleduje měsíčně. Náklady na potraviny také, ale zde stačí roční nulová bilance.
Vyhláška o školním stravování určuje velikost porce podle věku
1. dítě 3-6 let – ½ porce dospělého strávníka
2. dítě 7-10 let – 0,7 porce dospělého strávníka
3. dítě 11-14 let - 0,8 porce dospělého strávníka
4. dítě 15-18 let - 0,9 porce dospělého strávníka.
V praxi je norma pro dospělého strávníka 100 g masa (váha v syrovém stavu) a cca 200 g přílohy (uvařeném stavu, dle druhu přílohy).
Zařazení do věkové kategorie se provádí od 1. 9. školního roku, v němž žák dosáhne daného věku, tzn., pokud se žák narodí např. v červenci, tak vyšší cenu platí již od předešlého září a dostává tak i větší porci.