Erasmus+ Day na naší škole
Dne 16. října 2025 jsme se poprvé zapojili do celoevropské akce Erasmus+ Days, která propojuje organizace napříč Evropou a představuje možnosti programu Erasmus+.
Pro žáky byl připraven bohatý a rozmanitý program plný inspirace a nových zážitků. Čekala je přednáška pana Kocůrka o USA, hodiny angličtiny s rodilými mluvčími z organizace Word of Life, výtvarný workshop, základy hry na ukulele a workshop Evropské chutě, plný vaření, pečení a ochutnávání.
Jazykově zaměření žáci si vyzkoušeli úvod do španělštiny, technicky nadšení objevovali práci s iPady, 3D tiskem a modelováním. Nechyběly ani kvízy o partnerských zemích – Erasmus interaktivně a speciální slovenský a španělský workshop, kde žáci sdíleli se spolužáky své zážitky a zkušenosti z loňských mobilit.
Atmosféra byla úžasná a žáci nadšení – někteří to shrnuli slovy: „Bylo to giga dobrý!“
Erasmus+ Day nám připomněl, že učení může mít mnoho podob – může být zábavné, tvůrčí a propojené s reálným světem. Děkuji všem, kteří se na organizaci této akce podíleli, a těším se na další projekty, které nám umožní poznávat svět i sebe navzájem.
Mgr. Veronika Tůmová, koordinátorka programu Erasmus+
Evropské chutě
Ve čtvrtek 16. října 2025 se v naší škole konal Erasmus Day. Jednou z mnoha aktivit byla příprava tradičních jídel ze zemí našich partnerských škol. Celkem třináct žáků a tři pedagogové se dostavili vybaveni zástěrami, škrabkami, struhadly, válečky a dobrou náladou do prostor školní cvičné kuchyňky. Od osmi hodin do půl dvanácté se umývalo, loupalo, strouhalo, krájelo, mixovalo, rozvalovalo těsto, vyvalovaly placky, dochucovalo a ... A pak si všech šestnáct kuchařů a pekařů vychutnalo osvěžující španělskou polévku gazpacho, slovenské zemiakové lokše a německý jablečný štrůdl. Všechna jídla se povedla a jen se po nich zaprášilo. Někteří žáci zjistili, že jsou velkými milovníky studené rajčatové polévky, že ty mírně připálené kousky na bramborových plackách jsou to nejlepší a že štrůdl je prostě sladká tečka, která chutnala úplně všem. Hodnocení zúčastněných kuchařů a pekařů: “Bylo to giga dobrý.” nás vede k myšlence si takovouto kuchařsko-pekařskou akci znovu brzy zopakovat třeba při příležitosti školního Jarmarku či adventního období.






































