Naši dodavatelé
V naší školní jídelně se používají pouze prověřené suroviny od stálých dodavatelů.
* Brambory, ovoce a zeleninu kupujeme hlavně v čerstvém stavu od firmy Fresh Fruit. V zimě kvůli ceně doplňujeme ovocné kompoty.
* Maso chlazené nakupujeme dle potřeby od firmy Petraso market s.r.o.
* Maso čerstvé nám dodává řeznictví Hebelka
* Pečivo objednáváme z pekáren Benešov, příležitostně blanenského Matějova pekařství.
* Mléko a mléčné výrobky z mlékárny Olešnice.
* Mražené výrobky nakupujeme pouze drůbež, ryby a zeleninu do polévky převážně z Bid Foodu nebo z Gastro Frozen.
* Z dochucovadel používáme standardní sušené koření, případně mražené bylinky, česnekovou drť a Extravegamix, který má toto složení: bez glutamanu sodného, bez konzervačních a dochucovacích látek neprospívajících zdraví, obohacený vitamínem B2.
* Uzeniny (používáme zcela výjimečně) pouze s vyšším obsahem masa.
* Koloniální zboží vybíráme dle aktuálních nabídek z Exver Foodu nebo Yaro, U.H. prověřeným a spolehlivým dodavatelem je i firma pana Josefa Grepla.
* Společnost TS Foods je specializovaný velkoobchod dodávající potravinový sortiment bez umělých barviv, aromat, stabilizátorů konzervantů, ale také bez palmového oleje.
Příprava jídel
Většina jídel se připravuje v konvektomatu.
Některá jídla na pánvi nebo ve varných kotlích.
Všechna jídla jsou vařena v „jednom hrnci“ tak, aby vyhovovala jak tříletým dětem, tak dospělým.
Domnívám se, že team školní jídelny má dostatek zkušeností a připravená jídla jsou na vysoké úrovni. Pochopitelně je nutné brát v potaz také osobní preference a návyky z domova. Pokud se v rodině stravě a výživě nepřikládá žádný význam a nenahlíží se na ni jako na velmi důležitou součást života, která velmi výrazně ovlivňuje jeho kvalitu, záleží jen na daném dítěti, jak k nabízeným pokrmům přistupuje. Nikdy se nelze „zavděčit a trefit do chuti“ všem strávníkům. Důležité je i to, že ačkoliv děvčata vaří jídla tak, jako by vařily pro své vlastní děti, uvařit a obzvlášť pak dochutit 500 jídel není úplně jednoduchá záležitost.
Za každé připomínky budeme rádi a pokusíme se vyvarovat předchozím nezdarům.
Jak je zajištěna kvalita stravy?
Školní jídelny jsou pravidelně kontrolovány pracovníky krajských hygienických stanic a různými veřejnými a státními institucemi, což je zárukou kvality a zdravotní nezávadnosti stravování.
Krajská hygienická stanice kontroluje dodržování osobní hygieny pracovníků, dodržování hygieny přípravy jídel a celého provozu. Dále zdravotní průkazy, skladovací podmínky teploty a vlhkost ve skladech, výskyt hmyzu nebo hlodavců, zavedení HACCP, proškolení kuchařek,… kontrola povinných š z hygienického minima.
Česká školní inspekce kontroluje evidenci strávníků, správné zařazení do věkových skupin, stanovení finančních limitů, jídelníčky, vypracování výdejek, provozní a sanitační řády, správnost dodacích listů a faktur, celkově ekonomickou stránku školní jídelny, dodržování spotřebního koše,…
Státní veterinární správa prověřuje kvalitu masa a vajec.
Možná je i návštěva z Finančního úřadu, kontroly protipožárních předpisů, BOZP, pochopitelně také ředitel školy nebo zřizovatel.
Správa agendy strávníků
K vedení školní jídelny využíváme počítače a speciálního softwaru pro vedení jídelen od společnosti VIS Plzeň. Pomocí něho se určí podle počtu přihlášených v jednotlivých kategoriích množství surovin potřebných pro uvaření daného jídla a dále se vypočítá množství jednotlivých položek spotřebního koše.
Školní stravování je součástí školského výchovného systému, učí děti, žáky správným stravovacím návykům a zdravému životnímu stylu.